Jakie dylematy wiążą się z żywieniem niemowląt?

Jakie dylematy wiążą się z żywieniem niemowląt?

Pojawienie się nowego członka rodziny na świecie wiąże się z zaspokojeniem wszystkich jego potrzeb przez rodziców. Do tego dochodzi odpowiednie żywienie. Rodzice mierzą się z wieloma niejasnościami w tej kwestii. Co i kiedy można podawać dziecku, a co jest niewskazane? Takie pytania pojawiają się u dorosłych, którzy chcą dostarczyć dziecku jak najlepszej jakości pokarmu, aby maluszek mógł w pełni się rozwijać.

Dlaczego warto dobrze zaplanować dietę niemowlaka? 

Dziecko w momencie przyjścia na świat, przez pierwszych sześć miesięcy życia wymaga tylko mleka z piersi mamy, chyba że z przeróżnych powodów karmienie piersią jest niemożliwe, wówczas dostarczamy dziecku mieszanki z mleka modyfikowanego. Ten pokarm do upłynięcia pół roku w całości zaspokaja potrzeby smyka na składniki odżywcze. Nie ma podstaw do dokarmiania tak małego dziecka pokarmem stałym przed zakończeniem szóstego miesiąca życia. Wielu rodzicieli ma wątpliwości, czy nie zaproponować dziecku wcześniej „czegoś konkretniejszego”, żyjąc w przekonaniu, że maluch samym mlekiem się nie najada. Jest to jednak myślenie błędne – nazbyt wczesne podanie maluchom innego typu jedzenia może spowodować bóle brzuszka bądź spowodować odruch wymiotny, krztuszenie się, dławienie. Z czasem będzie wzrastało zapotrzebowanie dziecka na większe dawki białka, żelazo, witaminy A, D, E lub cynk, zawarte w powoli wprowadzanych produktach dla dziecka.

Wdrażanie nowości w odżywianiu malucha

Jest kilka kluczowych zasad, jakimi się kierujemy, gdy zaczynamy wdrażać posiłki uzupełniające mleko. W szczególności przy podaniu nowego produktu obserwujmy dziecko, jak reaguje, jak smakuje nową rzecz jak również czy nie występuje po zjedzeniu reakcja alergiczna. Przy tym ważne jest także, ażeby nie wprowadzać kilku produktów w tym samym czasie – w takim przypadku gdy istotnie tego typu reakcja uczuleniowa wystąpi, nie będziemy mieć pojęcia jaki produkt wywołał zmiany. Nie przesadzajmy z ilością jedzenia – próbujmy podać dziecku z początku po kilka łyżeczek danej rzeczy. Na początku powinno się zacząć od produktów bogatych w zboża, produktów pełnoziarnistych, kasz, warzyw oraz owoców (najlepiej rozpocząć od warzyw – są trudniejsze do akceptacji przez dziecko, owoce mają słodki smak, podobnie jak mleko, więc dzieci je łatwiej zaakceptują). Nie można zrażać się pierwszymi niepowodzeniami w karmieniu – maluchy nierzadko wypluwają od razu nasze propozycje, jednak nie zawsze jest to wynikiem tego, że im nie smakuje. Jest to po prostu związane z poznawaniem kolejnych smaków i konsystencji, które były im obce. W związku z tym warto czasem podać produkt ponownie czy też po kilku dniach spróbować jeszcze raz.

Lista produktów zakazanych na początku rozszerzania diety

Zrezygnujmy z poniektórych rzeczy ze względu na dobro malucha, kierując się aktualną wiedzą naukową, z której wynika, że produktami zabronionymi będą:

  • sól i cukier – nie powinno się podawać dzieciom żadnego z przytoczonych jak najdłużej jest to możliwe – solenie pokarmów tak małym dzieciom może powodować choroby nerek, natomiast używanie cukru – próchnicę, otyłość oraz złe nawyki żywieniowe w przyszłości;
  • grzyby
  • miód – nie można podawać dzieciom do ukończenia 12 miesiąca życia, występuje niebezpieczeństwo nabycia bakterii Clostridium botulinum;
  • mleko krowie – do ukończenia 12 miesiąca życia;
  • podroby – do ukończenia 3 roku życia.

Czy sól może faktycznie zaszkodzić dziecku?

Wbrew coraz to większemu postępowi na tle zdrowotnym, wciąż zmagamy się z chorobami takimi jak nadwaga u dzieci, próchnica, problemy miażdżycowe w przyszłości. To wpływa na to, że do żywienia dziecka powinno się podchodzić z rozwagą. Niestety wiele babć, mam oraz cioć wciąż uważają, że składniki takie jak sól nie szkodzą dziecku. Tłumaczą to argumentem, że w ich czasach nie było to szkodliwe. Jest to prawda, jednak zalecenia specjalistów nie zachęcają do używania soli w pokarmach dla dzieci. Wynika to ze specjalistycznej wiedzy oraz wykonania tysięcy badań na ludzkich organizmach.

Komentarze
Anita Nowakowska

Każde dziecko jest inne i rozszerzenie diet powinno być odpowiednie dla każdego.

Oceń
  • 0
  • 0
Dodaj komentarz
Informacje
Oceń artykuł
Ocena: brak
Oddanych głosów: 0
Tagi artykułu
Artykuły od Sława Wiśniewska
Zobacz inne w Rodzina i dzieci
Kamerzysta na wesele — czym kierować się przy jego wyborze?

Ślub to wyjątkowe wydarzenie, jedyne w życiu i niepowtarzalne. Nie warto oszczędzać na oprawie fotograficznej...

Komentarze: 1
Ocena: brak
Dlaczego zabawki edukacyjne dla dzieci są tak chętnie kupowane?

Wsparcie rozwoju u dziecka jest możliwe głównie dzięki zabawie. W tym celu świetnie sprawdzą się zabawki...

Komentarze: 1
Ocena: brak
Pojawienie się nowego członka rodziny na świecie wiąże się z zaspokojeniem wszystkich jego potrzeb przez rodziców. Do tego dochodzi odpowiednie żywienie. Rodzice mierzą się z wieloma niejasnościami w tej kwestii. Co i kiedy można podawać dziecku, a co jest niewskazane? Takie pytania pojawiają się u dorosłych, którzy chcą dostarczyć dziecku jak najlepszej jakości pokarmu, aby maluszek mógł w pełni się rozwijać.Dlaczego warto dobrze zaplanować dietę niemowlaka? Dziecko w momencie przyjścia na świat, przez pierwszych sześć miesięcy życia wymaga tylko mleka z piersi mamy, chyba że z przeróżnych powodów karmienie piersią jest niemożliwe, wówczas dostarczamy dziecku mieszanki z mleka modyfikowanego. Ten pokarm do upłynięcia pół roku w całości zaspokaja potrzeby smyka na składniki odżywcze. Nie ma podstaw do dokarmiania tak małego dziecka pokarmem stałym przed zakończeniem szóstego miesiąca życia. Wielu rodzicieli ma wątpliwośc...