Truskawki — jakie zawierają wartości odżywcze?

Wartość odżywcza oraz zdrowotna truskawek jest fenomenalna. Mają niewiele kalorii, jednak po zjedzeniu ich, mamy mnóstwo pozytywnej energii. Wpływają bardzo korzystnie na zdrowie i urodę, więc nie ma niczego dziwnego w tym, że mężczyźni i kobiety wybierają je bardzo chętnie na swoje desery, a nawet różnorakie dania. Zastosowanie truskawek w kuchni jest szerokie i obszerne. Bardzo popularne i oczywiście smaczne są koktajle!
Moc wartości odżywczych truskawek!
Truskawki są nie tylko pyszne, ale mają też dużo rozmaitych właściwości zdrowotnych. Rekomendowane są dla reumatyków, osobom cierpiącym na dolegliwości wątrobowe, a także tym, którzy cierpią na bóle nerek. W wielu przypadkach są moczopędne. Truskawki mają również zbawienny wpływ na serce, obniżają złowrogi cholesterol, a także ciśnienie tętnicze. Powyższe informacje mogą być zaskakujące, ponieważ mają słodki smak, a przy tym wykazują niewielką ilość kalorii. Dobrze poprawiają apetyt i ograniczają pragnienie! Niewiele osób wie, ale truskawki są użyteczne przy zwalczaniu niewielkich dolegliwości gardła.
Te słodkie owoce mają w sobie wiele witamin! Dlatego powinny je spożywać osoby chorujące na anemię. Równocześnie doskonale wspierają układ odpornościowy!
Świeże truskawki — wyborne dania!
Znaleźć można wiele przepisów z truskawkami w roli głównej. Zazwyczaj jada się je z cukrem i śmietaną. Niektórzy uwielbiają robić papkę – wyciskają sok widelcem i mieszają całość. Truskawki są składnikiem wielu koktajli. Standardowy zawiera tylko dwa składniki – mleczko kokosowe i dojrzałe, słodkie owoce. Wystarczy wszystko ze sobą zblendować i gotowe! Do standardowego przepisu możesz dosypać płatki owsiane i w ten sposób skomponujesz zdrowe oraz odżywcze śniadanie. Truskawki są bardzo dobrym i apetycznym uzupełnieniem wszelkich serników. Można je spożywać nie tylko w słodkiej formie, ale także w formie bardziej wytrawnej – sosy do mięsnych potraw.
Interesujące ciekawostki o truskawkach!
Ciekawostką okazuje się witamina C. Niezwykle jest jej dużo w truskawkach. Więcej nawet aniżeli w cytrynie czy pomarańczach. Inną ciekawą informacją jest to, że truskawki obniżają poziom cukru we krwi, dlatego nie powinny się jej obawiać osoby z cukrzycą. Wręcz przeciwnie, dobrze by było, gdyby cukrzycy spożywali truskawki w większych ilościach. Wyróżniamy kilka odmian truskawek, bardzo interesującą jest odmiana biała!
Dodaj komentarz
Informacje
Oceń artykuł
Tagi artykułu
Artykuły od Mirabella Michalak
Zobacz inne w Zdrowie i odżywianie
Jakie korzyści zdrowotne daje bio matcha?
Ta japońska herbata zielona, która zyskuje coraz większą popularność na świecie, szczególnie w Polsce...
Problem bezsenności – jak się go pozbyć i przesypiać noce?
Wielu Polaków zmaga się z bezsennością, która sprawia, że ich życie staje się koszmarem. Często problemy...
Komentarze
Brak komentarzy