Truskawki — jakie zawierają wartości odżywcze?

Truskawki — jakie zawierają wartości odżywcze?

Wartość odżywcza oraz zdrowotna truskawek jest fenomenalna. Mają niewiele kalorii, jednak po zjedzeniu ich, mamy mnóstwo pozytywnej energii. Wpływają bardzo korzystnie na zdrowie i urodę, więc nie ma niczego dziwnego w tym, że mężczyźni i kobiety wybierają je bardzo chętnie na swoje desery, a nawet różnorakie dania. Zastosowanie truskawek w kuchni jest szerokie i obszerne. Bardzo popularne i oczywiście smaczne są koktajle!

Moc wartości odżywczych truskawek!

Truskawki są nie tylko pyszne, ale mają też dużo rozmaitych właściwości zdrowotnych. Rekomendowane są dla reumatyków, osobom cierpiącym na dolegliwości wątrobowe, a także tym, którzy cierpią na bóle nerek. W wielu przypadkach są moczopędne. Truskawki mają również zbawienny wpływ na serce, obniżają złowrogi cholesterol, a także ciśnienie tętnicze. Powyższe informacje mogą być zaskakujące, ponieważ mają słodki smak, a przy tym wykazują niewielką ilość kalorii. Dobrze poprawiają apetyt i ograniczają pragnienie! Niewiele osób wie, ale truskawki są użyteczne przy zwalczaniu niewielkich dolegliwości gardła.

Te słodkie owoce mają w sobie wiele witamin! Dlatego powinny je spożywać osoby chorujące na anemię. Równocześnie doskonale wspierają układ odpornościowy!

Świeże truskawki —  wyborne dania!

Znaleźć można wiele przepisów z truskawkami w roli głównej. Zazwyczaj jada się je z cukrem i śmietaną. Niektórzy uwielbiają robić papkę – wyciskają sok widelcem i mieszają całość. Truskawki są składnikiem wielu koktajli. Standardowy zawiera tylko dwa składniki – mleczko kokosowe i dojrzałe, słodkie owoce. Wystarczy wszystko ze sobą zblendować i gotowe! Do standardowego przepisu możesz dosypać płatki owsiane i w ten sposób skomponujesz zdrowe oraz odżywcze śniadanie. Truskawki są bardzo dobrym i apetycznym uzupełnieniem wszelkich serników. Można je spożywać nie tylko w słodkiej formie, ale także w formie bardziej wytrawnej – sosy do mięsnych potraw.

Interesujące ciekawostki o truskawkach!

Ciekawostką okazuje się witamina C. Niezwykle jest jej dużo w truskawkach. Więcej nawet aniżeli w cytrynie czy pomarańczach. Inną ciekawą informacją jest to, że truskawki obniżają poziom cukru we krwi, dlatego nie powinny się jej obawiać osoby z cukrzycą. Wręcz przeciwnie, dobrze by było, gdyby cukrzycy spożywali truskawki w większych ilościach. Wyróżniamy kilka odmian truskawek, bardzo interesującą jest odmiana biała!

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz
Informacje
Oceń artykuł
Ocena: brak
Oddanych głosów: 0
Tagi artykułu
Artykuły od Mirabella Michalak
Truskawki — jakie zawierają wartości odżywcze?
Komentarze: 0
Ocena: brak
Zobacz inne w Zdrowie i odżywianie
Jakie korzyści zdrowotne daje bio matcha?

Ta japońska herbata zielona, która zyskuje coraz większą popularność na świecie, szczególnie w Polsce...

Komentarze: 0
Ocena: brak
Problem bezsenności – jak się go pozbyć i przesypiać noce?

Wielu Polaków zmaga się z bezsennością, która sprawia, że ich życie staje się koszmarem. Często problemy...

Komentarze: 0
Ocena: brak